amblem logo
Specijalistička pedijatrijska ordinacija, Slavija Medic
Beograd, Beogradska 6
011 / 344 8893
slavijamedic@ptt.rs
Blic 2008.

Streptokoke i lečenjePosle više pregleda utvrđeno je da moj sin ima streptokoku. Međutim, na moje iznenađenje, lekar je rekao da nije potrebno nikakvo konkretno lečenje, već da malo sačekamo da bismo videli kako će sve to da se razvija. Znam da se pre streptokoka odmah lečila, pa me sada čudi ovakav pristup.

dr SpomenkaTačno je da ne lečimo svaku streptokoknu infekciju. Ima više vrsta streptokoka, a mi tragamo samo za streptococcus beta hemoliticus grupe A, C i G i lečimo samo onu decu kod kojih je u grlu izolovana ova bakterija, a da pri tome imaju izražene kliničke simptome kao što su: povišena temperatura, crveno grlo, uvećane limfne žlezde vrata ili osip po telu. Izvor zaraze je bolesnik ili kliconoša. Kod njih se streptokoke nalaze u gornjim respiratornim putevima (ždrelo, krajnici, nos), pa se sekrecijom iz nosa i ždrela te kapljice prenose na druge osobe putem direktnog kontakta ili preko zagađenih predmeta.

Streptokokne bolesti se mogu ponekad preneti i hranom, kao što su, na primer, mleko, sladoled, jaja i slično, zbog čega o ispravnosti hrane posebno treba voditi računa u ovim letnjim danima.
dr Spomenka Mihić-Simović