amblem logo
Specijalistička pedijatrijska ordinacija, Slavija Medic
Beograd, Beogradska 6
011 / 344 8893
slavijamedic@ptt.yu

Dečje bolesti u kolektivu

Članak za „Blic žena"

Deca, koja žive u porodicama, okružena samo ukućanima, često imaju problem zdravstvene i psihološke prirode, kada dolaze u kontakt sa kolektivom (obdanište, škola).
Odvajanje deteta od porodice može biti dosta dramatično ako se dete i roditelji nisu dobro pripremili za tu promenu sredine. Do tada živahno, veselo, komunikativno dete može da se povuče u sebe, da gubi samopouzdanje, neka deca postaju opet gruba, agresivna. Svaku upadljivu promenu ponašanja kod deteta treba na vreme registrovati i naravno rešavati sa njegovim lekarom na adekvatan i stručan način.

Boravak u kolektivu je praćen raznim infekcijama. Najčešće su to respiratorne i crevne infekcije. Bolesti respiratornog trakta se odnose na bolesti grla nosa i pluća. Te bolesti mogu biti vrlo blagog toka, praćene curenjem nosa, kašljucanjem, kihanjem ili blažom gušoboljom. Nekada su praćene temparaturom, nekada ne. U svakom slučaju treba posetiti lekara da bi se na vreme reagovalo, pri čemu će se kod gušobolja eventualno uzeti bris grla, otkriti eventualno streptokokna infekcija i takvo dete naravno izolovati iz kolektiva dok ne ozdravi. Respiratorne infekcije se prenose kapljičnim putem, te prostorije u kojima deca borave treba često provetravati u cilju sprečavanja zaraze, uzimati preventivno bris ždrela kada je to potrebno, što će odlučiti lekar koji ima nadzor nad kolektivom, bilo da se radi o školi ili obdaništu.

Deca koja imaju astmu, u kolektivu su često izložena virusnim infekcijama, prašini i drugim alergenima što je za njih veliki problem te takvu decu treba dobro pripremiti uz prethodnu kosultaciju pulmologa, alergologa.
Crevne infekcije su takođe česte u kolektivima. One su praćene povraćanjem, prolivima, nekada povišenom temperaturom. Uzročnici mogu biti virusi ili bakterije, najčešće salmonela iz pokvarene hrane. Crevne infekcije se najčesće prenose prljavim rukama, tako da deca moraju sama da nauče kako voditi računa o ličnoj higijeni, da redovno peru ruke pre jela posle upotrebe toaleta. Virusna žutica, na sreću ne tako česta, se i zove „bolest prljavih ruku"
Pored crevnih infekcija izazvanih virusima i bakterijama, moramo pomenuti i crevne parazite koji se u kolektivu lako prenose, opet preko neopranih ruku posle upotrebe „wc-a i pre jela". Deca koja imaju crevne parazite slabo napreduju, iako dobro jedu, bleda su često ih bolucka stomak, a po noći osećaju svrab u predelu čmara i mogu se uočiti sitne gliste. U svakom slučaju, takvoj deci treba uzeti stolicu na pregled.
Posledica lične nehigijene u kolektivu su česte vaške i šuga (scabies) Ako se dete stalno češka po kosi. Može i roditelj da vidi eventualne uši i njihove larve pa da preduzme odgovarajuće mere. Larve treba mehanički uništiti, vaške gustim česljom iščesljati, i posebnim šamponom, kojih ima u svim apotekama, oprati kosu. Ako se radi o šugi, dete se dosta češe po telu, naročito noću. Javljaju se kožne promene po stomaku i među prstima. Obavezno se javiti dermatologu.
U toku godine, kolektiv mogu da zahvate blaže epidemije nekih zaraznih dečjih bolesti, zauške, rubeola, ovčje boginje i vodene ospice ili varičele. Naša deca su redovno vakcinisana te su zauške, rubeola i morbilli retki, dok su vodene ospice česte i lako se sire. Takvu decu treba naravno odmah izolovati i uputiti na kućno lečenje pod nadzorom lekara. U starijim kolektivima se susrećemo sa drugim problemima. To su problemi odrastanja, polnog sazrevanja i droge. Danas deca, odnosno omladina, mnogo ranije sazrevaju, ranije stupaju u seksualne odnose. Decu tog uzrasta treba na vreme upoznati kako da neguju svoje reproduktivno zdravlje tj. kako se sačuvati od polnih bolesti i neželjene trudnoće. Sve nedoumice i saznanja o tome mogu dobiti u savetovalištima za decu i omladinu.
Stariji kolektivi se uveliko susreću sa problemom droge. Ta granica se pomera tako da su i osnovci uveliko ugroženi. Roditelji moraju stalno da prate svoju decu, da su u stalnom kontaktu sa njima. Svaka drastična promena raspoloženja, popuštanje u školi, upadljivo izbegavanje svakodnevnih obaveza, povlačenje u sebe, agresivnost, preterano trošenje novca, crvene i vodnjikave oči, stalne upale nosne sluznice, ubodi od igala po telu, inverzija sna (noću bivaju budna, a danju spavaju) i slično. U svakom slučaju, ako postoji i najmanja sumnja treba na vreme reagovati, obratiti se za stručnu medicinsku pomoć.

dr Spomenka Mihić-Simović